Monday, March 14, 2011

Perbuatan dan Sebab Sunnah Rasulullah SAW

Bismillahirrahmanirrahim









Dengan nama ALLAH saya  mulakan post. Kali ni saya nak berkongsi dengan korang tentang sebab sesuatu sunnah tu dilaksanakan oleh Rasulullah SAW. Kadang-kadang kita tengok, esiyh, awat la lilit lilit serban kat atas kepala ni. Pe pekdahnya. Yang lagi sayuq bila tengok orang yang pakai serban tu sendiri tak tau kenapa dia pakai serban. yang dia tahu adalah ini Sunnah Rasulullah SAW..
Heisy.. Kaji. Kaji. Kaji..
Ok, kat sini saya akan kongsi sikit mengenai beberapa Sunnah dan kebaikannya dalam kehidupan. Kenapa kita pakai serban kat kepala? Korang pernah tengok tak orang jepun bila diorang belajar atau baca buku, diorang akan ikat kepala diorang dengan sehelai kain. Itu adalah penting untuk membuatkan darah kat kepala korang ni jadi aktif, dan tak de lah korang baru je bukak buku terus mengantuk. Haa, sapa terasa cakap.
Pemakaian serban ada 7 cara, jadi, korang cari la camne 7 cara tu.. hehee..
Ok, seterusnya adalah kenapa makan kena pakai tangan belah kanan? Mudah je, sebab kat tangan belah kanan ni, memang da ada enzim pencernaan untuk cernakan makanan korang dengan cepat dan efisien. Sebab tu setiap kali makan, korang kena jilat 3 jari korang. haa, ni pun sunnah gak. Memang sodap hingga menjilat jari wooo… Bila korang jilat jari korang, maka korang akan jilat sekali enzim pencernaan tu. So, cepat la korang dapat tenaga untuk korang bekerja sebab makanan tu dah diuraikan menjadi tenaga. Kalo korang makan dengan sudu or garfu, 8 jam baru hadam… SO, useless, kuar jadi taik je..
Ok, kenapa kalo nak cebok berak kena pakai tangan kiri? Senang je, kat situ ada satu bakteria yang khusus untuk bersihkan bontot korang. Sebab tu kalo korang cebok tinja korang tu, pakai pakailah tangan kiri tu gosok. Tak de ruginya, dapat faedah adala… Tak caya test la, terasa lebih terbukti dan berkesan serta disukai ramai  :D
Dan sunnah seterusnya adalah cara tidur. Tidur tu, korang kena lah mengadap ke bahagian kanan korang, dan membentuk kalimah Muhammad. Dengan camni, korang punya makanan tu senang hadam, dan korang pun senang nak bangun Qiamullail.. Kalo korang tengok orang yang tidur dengan lambung mengadap kiri, itu adalah tidur style raja raja dulu, sebab dioran ni gemuk…
Seterusnya beberapa teguran mungkin korang tak perasan. jangan pakai selipar sebelah lain, sebelah lain. Syaitan dineraka pakai selipar sebelah kaki je. Selekeh tul.. so, korang jangan la ikut cam setan kat neraka tu. Lagi satu, jangan duduk menelentang, maknanya, tangan korang kat belakang dan kaki korang melunjur ke depan. Itu adalah duduk style penghuni neraka yang baru diseksa.
Kalo korang nak duduk style sunnah, korang duduk, dan lutut korang dirapakan kat perut korang. saya confirm, bila orang tengok korang duduk camtu, orang kat sekeliling korang akan jadi gerun kat korang. Gerun bukan apa, sebab bila korang duduk camtu, secara tak langsung korang akan seyes berfikir.. Tah la, tak tau apsal.. Bila korang seyes berfikir, berkeriut keriut dahi, tu yang orang gerun kot :D
Ok, thnaks pada semua yang baca blog saya ni :D

No comments:

Post a Comment